Lazer Diş Tedavisi
Lazer ile diş tedavisi, diş hekimliğinde güncel alternatif tedavi yöntemlerinden tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Lazerle diş tedavisinde sert ve yumuşak doku olarak farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Sert doku lazerleriyle diş ve kemik üzerinde çalışılabilir. Bu tip lazer tedavisinde dişlerdeki çürükleri temizlemek ve kompozit dolguların dişlere daha kuvvetli tutunabilmesi için pürüzlendirme yapılır. Lazerle çürük temizlenmesinin hasta açısından en büyük avantajı döner aletlerle oluşan vibrasyon ve buna bağlı rahatsızlık hissinin oluşmamasıdır.
Lazer uygulandığı dokuyu buharlaştırarak iş gördüğü için çürük temizlenirken hastada rahatsızlık hissi oluşturmaz. Çoğu zaman anestezi ihtiyacı duyulmaz. Lazerle kron köprü çalışmaları için diş kesimi de yapılabilmekte, özellikle dentin hassasiyeti olan hastalarda rahat bir çalışma sağlanabilmektedir. Sert doku lazer tedavisinde Periodontoloji, İmplantoloji ve Çene Cerrahisi alanlarında kemiğe yönelik uygulamalarda da kullanılmaktadır. Yumuşak doku lazerleri agız içi yumuşak dokularda gerçekleştirilen operasyonlarda kullanımı sağlanır.
Lazerle çalışmanın getirdigi avantajlar şunlardır:
Özellikle estetik diş hekimliğinin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri olan dişeti boyunun istenilen seviye ve kalınlıkta ayarlanmasında, diş etlerindeki morumsu siyahımsı renklenmelerin giderilmesinde, çoğu kez sadece jel veya spray şeklinde uygulanan yüzeyel anestezilerle işlem tamamlanmaktadır. Eski yöntemlere göre de lazerle yapılan bu çalışmalarda hasta tarafından daha az hissedilmekte, kanamasız olmakta, dikiş kullanılmamakta ve iyileşme daha çabuk olmakta ve koruyucu patlara ihtiyaç duyulmamaktadır.
Dil altı veya dudak damak arasında frenilum diye adlandırılan, perde şeklindeki bağcıkların aşırı bağlantılarının ortadan kaldırılmasında lazer uygulaması, yüzeysel bir spray anestezi ile gerçekleştirilmekte gene dikişsiz biten bu işlem eski yöntemlere göre çok daha kısa sürede iyileşme göstermektedir.